Instruccions

Esper que aquest joc ajudi a estimar i a aprendre més sobre la nostra terra, petita i limitada… Menorca. Cuida-la!


De 2 a 6 jugadors / A partir de 8 anys.  Una partida amb quatre jugadors pot durar devers una hora.

Dins cada capsa del Joc del Camí de Cavalls hi ha:

 

1 Tauler

1 Instruccions del joc

1 Dau

6 Fitxes cavalls

24 Ferradures

200 Targetes de preguntes  

(Dins cada joc hi ha tres o quatre targetes en blanc. Son per formular la vostra pròpia pregunta i barrejar-la amb les altres per jugar)Objectiu del joc

Consisteix bàsicament a passar pels pobles de Menorca: fer la volta a l'illa per la ruta del Camí de Cavalls i, després, cavalcar pel camí d'en Kane. El jugador que contesti correctament les preguntes de les targetes avançarà ràpidament i el primer que se situï sobre la casella del Toro, o la sobrepassi, en serà el guanyador.

 

Normes del joc i com s'hi juga

Cada jugador/a té una fitxa, que és un cavall. El jugador que treu el nombre de dau més alt és qui inicia la partida. Continuaran el joc, per ordre, els altres jugadors començant pel de l'esquerra. (Sentit de les busques d'un rellotge.)

Quan un jugador tregui un sis, no tornarà a tirar.

Els pobles i les ferradures de colors són les caselles amb preguntes, que pot llegir qualsevol dels jugadors. Les ferradures blanques són caselles sense pregunta, on quedarem en repòs fins que ens torni a tocar el torn. I les caselles amb ferradura de color vermell tenen condicions especials de joc que s'han de tenir en compte segons marquen les instruccions.

Abans d'encetar el joc, els jugadors esperen enmig de la mar, als afores del port de Ciutadella, de manera que  començarem a comptar sobre Ciutadella com a primera casella i anirem avançant cap a Maó, que és on s'inicia la ruta del Camí de Cavalls. Durant la travessa per l'illa cal respondre les preguntes de les caselles de color, i per cada resposta encertada obtindrem una ferradura. (Com a referència tenim uns 15 o 20 segons per respondre cada pregunta.)Colors

Com ja hem dit, pel camí trobarem caselles de quatre colors diferents. Cada un dels colors tracta un tema de pregunta diferent relacionat amb Menorca. Els colors són els següents:

Carabassa: 200 preguntes relacionades amb cultura, tradicions, Camí de Cavalls, esport, turisme, patrimoni, oficis, etc. de Menorca. Tots els pobles són caselles amb pregunta sobre cultura. A més, Ciutadella, Maó i es Castell coincideixen per la ruta de carretera i pel Camí de Cavalls alhora.

Groc: 200 preguntes relacionades amb la geografia de Menorca.

Blau: 200 preguntes relacionades amb la història i la prehistòria de Menorca.

Verd: 200 preguntes relacionades amb el medi ambient, la fauna i la flora de Menorca.Ciutadella

Si tiram el dau i entram a la casella del poble de Ciutadella amb un nombre superior a 1, és a dir un 2 o més, el baixà Pialí ens veurà i ens voldrà segrestar. Tenim dues opcions per poder-ne fugir:

1a) Provar sort tirant el dau i, si treim una altra vegada el mateix nombre amb què hi hem entrat, podrem sortir lliures i seguir el curs del joc.

2a) Contestar correctament dues preguntes del tema que triem nosaltres mateixos, de la targeta que ens toqui. (Hem de triar tema abans de saber la pregunta.)

Per tant, hem d'escollir si tirar el dau o agafar targeta. I així cada vegada que arribi el nostre torn fins que en puguem sortir. (Norma aplicable només si arribam a Ciutadella des del Camí de Cavalls.) I podem dir…

 

«Jo de tu prest sortiria,

si no el baixà Pialí

et durà cap a Turquia»

 

Es Mercadal

Si anam a parar a la casella del poble des Mercadal, hem de respondre la pregunta de cultura de dues cartes diferents i consecutives. Si no n'encertam cap de les dues, forçosament hem d'anar cap a Fornells (camí més llarg) i després cap a Maó. Si només encertam una pregunta, hem d'anar cap as Migjorn Gran (camí més curt) i després cap a Alaior i Maó. Si encertam les dues preguntes, podem anar cap on més convengui. Si la nostra aturada no coincideix sobre la casella des Mercadal, podem anar cap al tram de carretera que vulguem.

 

Fornells

Només podem arribar a Fornells per la ruta de carreteres, de manera que en arribar-hi o en passar per aquesta casella continuarem comptant tornant arrere seguint la carretera i, si ens hi quedam, haurem de respondre la pregunta que ens facin sobre cultura.

 

Quatre ferradures

Quan tinguem quatre ferradures significarà que ja tenim el nostre equí ferrat i que podem començar la ruta del Camí de Cavalls. És a dir, fer la volta a Menorca i continuar responent correctament les preguntes de les targetes. Si les encertam, podrem continuar la jugada tirant el dau. Però, si no encertam la resposta, hem de quedar a la casella fins que ens torni a arribar el torn.

Si en obtenir les quatre ferradures no hem arribat encara a Maó, hem de seguir avançant i anar contestant les possibles preguntes que sorgeixin, i encertar-les per poder avançar.

Si quan arribem a Maó encara no tenim les quatre ferradures, és aconsellable fer voltes pel circuit format entre Maó, es Castell, Sant Lluís i Sant Climent, de manera que en tenir-les totes quatre serem a prop de la sortida. Si volem, podem anar per un altre tram a fi de no rebre cap envestida d'un altre cavall, però correrem el risc d'allunyar-nos massa de la sortida.

Sempre hem d'anar cap endavant. Quan entrem en un tram determinat ja no podrem tornar enrere, com tampoc podrem fer-ho en haver aconseguit totes les ferradures.

Quan tornem a arribar a Maó, després d'acabar la volta pel Camí de Cavalls, hem de pujar al Toro cavalcant pel camí d'en Kane. Guanyarà qui arribi primer, o la sobrepassi, a la ferradura daurada que hi ha al Toro.

Durant el joc haurem d'interactuar amb la història, les llegendes i altres tradicions de Menorca que faran alterar el ritme del nostre camí.

En fer la ruta pel camí dels pobles podem perdre alguna ferradura.

Quan un cavall arriba a una casella ocupada per un altre cavall o jugador ocasiona una envestida. El jugador en repòs perd una ferradura, que recull el nou arribat. Si un tercer o més jugadors arriben a la mateixa casella, la ferradura la replega el cavall o jugador que arriba darrer. Si el jugador en repòs no té cap ferradura no passa res. Quan un jugador obté les quatre ferradures, significa que el seu cavall ja està ferrat i no en necessitarà cap més; per tant, ni en podrà recollir ni en podrà perdre cap. Els jugadors que sí que n'han pogut recollir poden dir un d'aquests rodolins...

 

«Casella ocupada 

ferradura replegada»

 

«Cavall sense ferrar

ferradura li puc agafar»

 

Les rotondes

Si anam a parar a una rotonda, ens penalitzaran amb una volta sense poder jugar; és a dir, fins que el company de l'esquerra no hagi tirat per segona vegada (comptant a partir de la que acabes de tirar tu). A les rotondes no podem perdre ni agafar ferradures, i tampoc no hi ha pregunta. Si volem, podem recordar una rima pensada a posta per a aquesta casella...

 

«Rotonda i marejada

has quedat sense civada,

el teu cavall està aturat

fins que el veí no hagi tirat

per segona vegada»Naveta des Tudons

Si arribam a la casella de la naveta des Tudons, tenim dues opcions:

1a) Complir una missió heroica. Si responem correctament les quatre preguntes de la propera targeta, salvarem la vida del gegant enamorat que fa el pou de sa Barrina. Ell ens recompensarà amb la resta de ferradures que ens falta arreplegar, fins i tot les quatre si no en tenim cap, i quedam a la casella fins que arribi una altra vegada el nostre torn. Si no les encertam, el gegant que fa el pou morirà aixafat per la pedra del gegant que fa la naveta des Tudons, i nosaltres, que no haurem complert la missió, haurem de començar de nou des de la mar de Ciutadella quan arribi una altra vegada el nostre torn i també perdrem totes les ferradures que tinguem.

2a) Si no ens volem arriscar, esperarem una volta sense poder tirar el dau. Llavors podem dir...

 

«D'algunes prehistòriques estructures,

llegendes, sang i poca esperança,

podries guanyar totes les ferradures

si al pou de sa Barrina no deixes caure

la pedra que a la naveta des Tudons hi manca»Far

En arribar a la casella més propera a un dels fars (marcada amb la lletra F), podrem botar directament al proper far si endevinam les 4 preguntes de la targeta que ens toqui agafar. Si no les encertam, perdrem terreny i tornarem a la casella del far anterior. Tant si les encertam com no, quedam aturats a l'altre far fins que ens toqui jugar una altra vegada. Si no volem córrer el risc, continuarem jugant amb normalitat i podem dir...

 

«Pensa bé el que fas,

que segurament

a un altre far te'n vas»

 

El foner

Si arribam a la casella amb ferradura vermella que hi ha davall els foners i no encertam la pregunta, hem de retrocedir a la casella anterior del mateix color on ens trobam i deixam de jugar fins que torni a ser el nostre torn. Si l'encertam, avançam fins a la propera casella del mateix color on som i continuam jugant. Si volem recordar una cançoneta pensada a posta per a aquest esdeveniment, és la següent...

 

«El foner vol tirar pedres

per fer caure el teu cavall,

encerta a la primera

o seguiràs de més avall»

 

La cova d'en Xoroi 

Durant el nostre pas per la costa sud, podríem caure a la casella amb ferradura vermella que hi ha damunt la cova d'en Xoroi, que ens segrestarà segur. A la cova hi farem una nit, que equival a una tirada de dau sense poder jugar. Si volem recordar una altra cançoneta, pensada a posta per a aquesta casella, podem dir...

 

«En Xoroi t'ha segrestat

nit dins cova t'ha fotut,

en ser de dia fugiràs

però el teu torn hauràs perdut»


Açò és tot! Endavant, idò, a jugar i aprendre, que el Camí de Cavalls és teu i no està en venda!